Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Gezinsuitbreiding - Wat kost het?

Verwacht je een baby? Houd ook rekening met het financiële aspect.

Het krijgen van een kindje vraagt om de nodige voorbereidingen. Ook in financieel opzicht. Hoe ga je het in de portemonnee merken?

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling komen er al kosten op je af die je niet of maar deels terugkrijgt uit de zorgverzekering. Op langere termijn zul je het ook merken aan jouw beschikbare budget. Over een flink aantal jaren komen er ook nog studiekosten aan. Daar kun je beter ook al vroeg rekening mee houden.

Welke kosten kun je verwachten na de bevalling?

Verwacht je gezinsuitbreiding? Kijk dan alvast goed naar de dekking van jouw zorgverzekering. Welke kosten krijg je vergoed? Bijvoorbeeld een bevalling in het ziekenhuis zonder een medische indicatie gaat jou geld kosten. Met een goede aanvullende zorgverzekering krijg je hier mogelijk wel een vergoeding voor. Ook voor onder andere de volgende kosten kun je mogelijk zelf voor opdraaien:

  • De gedeeltelijke kosten van een ziekenhuisbevalling als het medisch niet noodzakelijk is
  • Eigen bijdrage voor kraamzorg
  • Bepaalde testen en echo's worden niet vergoed vanuit de basisverzekering

De vaste lasten stijgen en de boodschappen worden duurder

Meer mensen in huis zorgt uiteraard ook voor een hogere energierekening en een groter waterverbruik. Maar vergeet niet de kosten van het inrichten van een babykamer, kleding en andere spulletjes voor de baby. Wegwerpluiers zijn duur en hetzelfde kun je zeggen over de babyvoeding. Een stijging van de maandelijkse uitgaven kan eenvoudig de honderd euro overstijgen.

Wat kost kinderopvang?

Heb je kinderopvang nodig, dan kun je kiezen voor een crèche, maar ook voor een gastouder of peuterspeelzaal. De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld. Het maximum uurtarief is het bedrag tot waaraan een ouder een vergoeding kan krijgen voor de kosten van kinderopvang.

  • € 10,25 per uur voor dagopvang
  • € 9,12 per uur voor buitenschoolse opvang
  • € 7,53 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

Daarnaast heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel toeslag je krijgt en hoeveel je dus uiteindelijk zelf voor de kinderopvang betaalt, hangt van meerdere factoren af.

Gaat één van beide minder werken?

Naast toenemende kosten kan het inkomen ook lager worden. Als een van beiden minder gaat werken, zal het besteedbaar inkomen dalen. Maak vooraf een inschatting of dit op te vangen is, zeker in combinatie met de stijgende uitgaven. Door een lager inkomen kan er wel weer recht bestaan op hogere toeslagen. Dit kan het verschil in inkomsten iets dempen.

Vergeet het aanpassen van de verzekeringen niet

Na de geboorte moet er ook gedacht worden aan de verzekeringen. Het kindje schrijf je bij op de zorgverzekering van een van de ouders. Hier betaal je geen premie voor tot het kind achttien jaar oud is. Denk ook om het bijschrijven op de uitvaartverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.