Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

17-07-2018

Wat kost de studie van de kinderen eigenlijk?

Studeren kost geld. Zeker als de kinderen op kamers moeten om de gewenste studie te volgen. Maar hoeveel geld moet je hier eigenlijk voor reserveren?

De studiefinanciering is voor veel studenten tegenwoordig een lening. Om te voorkomen dat jouw kinderen een (te grote) studieschuld opbouwen kun je als ouders financieel bijspringen. Want de kosten kunnen hoog oplopen. Met welke kosten kun je rekening houden?

Wat kost het zelfstandig wonen voor studenten?

Hier is moeilijk één bedrag voor te noemen. Er zijn namelijk nogal wat afhankelijkheden. De grootste kostenpost heeft betrekking op het wonen. Volgens het Nibud kun je voor woonruimte uitgaan van een gemiddeld bedrag van 417 euro per maand. Voor boodschappen komen ze uit op een bedrag van 181 euro. En dan hebben we nog kleding, uitgaan, plus nog een aantal kleinere posten. En daar komt dan de zorgverzekering en het collegegeld nog bij. 

Hoeveel betaal je aan lesgeld of collegegeld?

Studenten vanaf 18 jaar zijn lesgeld of collegegeld verschuldigd. Hiervoor is de peildatum 1 augustus. Een student geboren op 09 augustus 2000 is voor het studiejaar 2018/2019 dus geen lesgeld of collegegeld verschuldigd.
Voor studenten op het MBO bedraagt het lesgeld 1.155 euro en voor een hogeschool of universiteit 2.060 euro. 

Welke verzekeringen zijn noodzakelijk?

Kinderen die voor studie uitwonend zijn, zijn meestal nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Wel kan een inboedelverzekering verstandig zijn. Hou er rekening mee, dat bij een student-op-kamers, het risico van inbraak en diefstal alleen gedekt is, indien er braaksporen zijn aan de kamer.

En dan de duurste verzekering: de zorgverzekering. Een verplichte post zodra de student 18 is geworden. De premie hiervoor komt vaak ver boven de honderd euro uit. Maar gelukkig bestaat de zorgtoeslag. Want die neemt dan een groot deel van de premie weg. Vergeet die dus niet aan te vragen!

Wat is er verder nodig voor de opleiding?

In de berekening van het Nibud is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met een laptop en dure stages in het buitenland. Zo kunnen er ook nog andere van de studie afhankelijke kosten zijn waar je rekening mee moet houden. De berekening hieronder is dus maar een globale indicatie.

Wat kost een voor studie uitwonend kind?

Per maand komen de gemiddelde lasten uit op 1.044 euro. Per jaar gaat het om een bedrag van 12.528 euro. Voor een studie aan een hogeschool of een universiteit komt er dus nog 2.060 euro bij. In totaal kun je ongeveer uitgaan van een bedrag van 15.000 euro. Dit is zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld stages en een computer. 
En hoe financier je dat? 
Met een lening van de overheid, ondersteuning door de ouders (als die ruimte er is) en door er een bijbaantje bij te nemen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens